Son bir yılda rutinlerimiz, çalışma alışkanlıklarımız hatta belki hayata bakış açımız pandeminin getirdikleriyle birlikte tekrar şekillendi. Bu zamana kadar, birçok kriz ve dönüm noktası yaşamış olsak da bugün yaşadığımız dönüşüm diğerlerine pek benzemiyor. Bundan önce yaşadığımız krizlerin birçoğu zaman içerisinde yaşanan olay ya da olaylar dizininden kaynaklanıyordu ve küresel anlamda ileriyi biraz daha öngörebiliyorduk. Bu nedenle, geçmişteki krizlerden öngörülebilir bir normale geçebildik. Bugün ise yeni bir normalden bahsediyoruz. Şu an içinde bulunduğumuz bu yeni normal, Forbes dergisi yazarlarından Jenna Hinrichsen’ın da belirttiği gibi, çok canlı olan ve her gün yeni bir şeye dönüşen bir virüs tarafından şekilleniyor. Peki durum böyleyken, yetenek kazanımı stratejilerimizde eski yöntemlerinizle mi devam etmeliyiz? Hangi noktalar yeni süreçte karşımıza çıkacak? Hinrichsen’a göre, elinizdeki eski Playbook’ları, yani kılavuzları bir kenara bırakıp yeni kararlar almanın zamanı geldi. Bu yazımızda sizlerle, bu süreçte göz önünde bulundurabileceğiniz öneriler paylaşıyoruz.
Pazarı değil kendi planlarınızı takip edin
Hinrichsen, yeni dönemdeki yetenek kazanımı süreçlerinde, pazardaki trend olan beklenenin üzerindeki çalışanı, görece daha düşük bir maaş skalasıyla işe almanın, o pozisyonu dolduramamaktan bile daha olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Yeni dönem öngörülebilir olmasa da firmaların işe alım süreçleri eski dönemdeki hızına kavuştuğunda, firmanıza kattığınız beklenenin üzerindeki yeteneklerin daha uyumlu oldukları farklı fırsatlara yönelmeleri neredeyse kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle, pazarı değil kendi planlarınızı ve ihtiyaçlarınızı takip ederek, pozisyonunuz için beklenen düzeydeki adaylarla ilerlemenizin, ilerideki dönem için daha doğru bir strateji olacağı düşünülüyor.
Adayların sadece önceki deneyimlerinden öğrendiklerini değil, kendi kendilerine öğrendikleri yetenekleri de göz önünde bulundurun
2020 yılı, kendi kendimize bir şeyler üretebilmenin değerini ve sosyal olarak izole olsak bile kendimizi geliştirebileceğimiz birçok farklı alanın bulunduğunu bize gösterdi. Kimimiz bu süreçte yeni hobiler edinirken kimimiz de evde bulunduğu zamanda online eğitim programlarına katılarak kendisini geliştirdi. Tüm bu deneyim süreci, önümüzdeki dönemdeki yetenek kazanımı stratejisinde adayların yalnızca okuldan ya da önceki deneyimlerinden öğrendiklerine değil kendi kendilerine edindikleri yeteneklere de odaklanılacağının sinyalini veriyor.
Online mülakat ve değerlendirme süreçleri hayatımızda kalıcı olacak
Çalışma düzenimizin, eğitimin ve hatta sosyal ilişkilerimizin bile online ortamda gerçekleştiği bu dijitalleşme süreci bizlere, işe alım süreçlerinin tüm aşamalarıyla online olarak yürütülebileceğini gösterdi. Bugün, yetenek kazanımı süreçlerini online olarak yürüten birçok kurum, pandemi dönemi sona erse bile online süreçlerine devam edecekleri konusunda hemfikir. İşe alımda dijitalleşmeyi süreçlerine dahil etmeyen kurumların ise, bir adım geride kalacağı öngörülüyor. Bu anlamda da pandeminin getirdiği bu hızlı dijitalleşmenin, hayatımızda kalıcı olduğunu, 2021 yılı ve sonrasındaki dönem için işe alımın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söyleyebiliriz.