Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre Türkiye’de toplam 65 milyon 483 bin 891 kredi kartı bulunuyor. Bireysel kredi kartlarında toplam borç 102.4 milyar lira. Bunun 6.5 milyar TL’si ise (yüzde 5.7) takibe düşmüş durumda.
Çalışanların en büyük kaygılarından biri finansal kaygılar.
Pek çok çalışan işvereninin kendisine finansal konularda danışmanlık vermesini bekliyor. Yaşam şartları, ekonomik dalgalanmalar bir yana ne yazık ki çoğumuz tasarruf konusunda pek de iyi sayılmayız. Türkiye, finansal okuryazarlıkta son sıralarda.
Tasarruf yapmayı isteyen ama nasıl yapacağını bilmeyen çok ciddi bir kesim var.
Willis Towers Watson Global Yan Haklar Çalışan Davranışları Araştırması’na göre, Türkiye'de çalışanlar, zihinsel sağlık ve stres seviyelerini etkileyecek derecede finansal baskı yaşıyorlar. Araştırmaya göre:
· Çalışanların yüzde 47’si mevcut mali durumları, yüzde 46'sı gelecekteki mali durumu hakkında endişe ediyor, yüksek strese maruz kalıyorlar.
· Çalışanların yüzde 60’ı “Finansal güvenliğim önümüzdeki 2-3 yıl içinde benim için en önemli konu” diyor.
· Çalışanların yüzde 66’sı anlık finansal kararlar alıyor. Yüzde 25’i savurgan, yüzde 34’ü bütçeci, yüzde 15’i aktif dengeyi koruyanlar olarak sınıflandırılıyor.
Willis Towers Watson’ın yüzde 70’i çok uluslu 50 şirket ile yaptığı 2019 Küresel Yan Hak Trendleri Araştırması’na göre şirketlerin sadece yüzde 12’si, çalışanlarına 2019 yılı içinde finansal eğitim programları sunduğunu, yüzde 16’sı ise 2020 ve 2021 yıllarında finansal eğitim programları sunmayı planladıklarını belirtiyor.
FİNANSAL REFAH ŞİRKETLERİN ODAĞINDA
Öte yandan Aon'un Global Finansal Refah Anketi'ne göre de çalışanların çoğu yeterince birikim yapamamaktan ve kredi kartı borçlarından şikayetçiyken, şirketler de çalışan verimliliğini düşürebilecek finansal endişelere karşı yeni stratejiler geliştirme arayışında. Anket verilerine göre, işverenlerin yüzde 77'si şirketler için finansal refahın önümüzdeki üç yıl içerisinde daha önemli bir konu haline geleceğini düşünüyor.
Katılımcı şirketlerin sadece yüzde 14'ü finansal refah stratejisine sahip olduğunu rapor ederken, yüzde 34'ü sadece bir refah stratejisi olduğunu ortaya koydu.
Aon'un, Finansal Refah (Financial Wellbeing) Çalışan Anketi'ne göre:
Araştırmada yetersiz finansal refah düzeyinin, işyerinde verimliliği azaltabilecek olumsuz bir etkiye neden olabileceği vurgulanıyor. Çalışanların, finansal refahı sağlamak için daha fazla yardım ve tavsiyeye ihtiyaç duyduğu görülüyor. Bu noktada geniş bir çözüm ve iletişim metodolojisi sunan programların çalışanların güvenli bir şekilde finansal refaha ulaşmalarına yardımcı olabileceği öngörüsü de araştırma bulgularında yer buluyor.