Şirketler işyerlerinde çeşitliliği artırmak için nöroçeşitliliğe odaklanıyor, disleksi, otizm ve ADHD bozukluğu (dikkat eksikliği ve hiperaktivite) olan kişileri işe almak için çalışıyor. Son yıllarda globalde SAP, Hewlett Packard, Vodafone ve Microsoft gibi şirketler otizm odaklı işe alım programları yürütüyorlar.
Etrafımızdaki her 7 kişiden 1’i nöroçeşitliliğin bir türü ile bağlantılı. Yani bir şekilde beyni ve zihni diğerlerinden daha farklı çalışıyor, daha farklı öğreniyor. Ne yazık ki bu durum, bu kişilerin istedikleri işi bulmalarına engel oluyor.
Oysaki disleksi, ADHD, otistik bireyler ortalamanın üzerinde yetkinliklere sahip. Özellikle hafıza, analitik zeka, matematik gibi alanlarda çok başarılılar ki işverenlerin de gelecekte çalışanlarda en fazla arayacağı yetkinlikler bunlar. Ama ne yazık ki bu kişiler bu alanlarda çok başarılı da olsa, iş bulamıyorlar. Üstelik mühendislik, yazılım, istatistik, matematik alanlarında çok iyi eğitimli ve bu konularda zaten çok yetkin olan pek çok aday var.
Çeşitliliği arttırmak için cinsiyet, din, dil, ırk dengesine dikkat eden şirketler nöroçeşitliliği sağlayarak farklı bakış açılarına erişebilirler.
IQ’LARI YÜKSEK AMA YÜZDE 80’Sİ İŞSİZ
bbc.co.uk’den Robert Wojciechowski’nin yazısına göre, 2017 verilerine göre Birleşik Krallık’ta, otistik yetişkinlerin yüzde 16’sı tam zamanlı bir işte çalışıyor, diğer taraftan çalışmayan otistik yetişkinlerin yüzde 77’si de çalışmak istiyor. Global rakamlara bakıldığında otistiklerin en azından yüzde 80’i işsiz, ki bu kişilerin IQ’ları genellikle ortalamanın üzerinde.
Daha çeşitli işe alımlar yapmak daha refleksif mülakat prosesleri uygulamak ya da çalışanların ihtiyaçlarına göre esnek iş imkanları sunmak kadar kolay olabilir.
‘İŞTE OTİZM’
Amerika Birleşik Devletleri’nde 42 erkek çocuktan 1’i, 189 kız çocuktan 1’i otistik.
SAP'ın gloabalde duyurduğu ‘Autism at Work’, ‘işte otizm” programı, otizmli bireyleri iş hayatına katmayı amaçlıyor. SAP, bu projesi ile global olarak mevcut 66 bin çalışanın en az yüzde 1’lik kısmının 2020’ye kadar otizmli çalışanlardan oluşmasını hedefliyor. Dünya nüfusunda otizmli birey oranının yüzde 1 olmasından yola çıkarak bu hedefi belirleyen SAP, halen dünya çapında birçok otizmli çalışanı istihdam ediyor.